Понякога VR се отхвърля като временна мода, а някои сякаш отчаяно се опитват да сложат край на виртуалната реалност и свързания с нея хардуер при първа възможност. Въпреки че не сме толкова убедени в това, последният финансов отчет на Meta показва зашеметяващи разходи по отношение на подразделението за VR шлемове и добавена реалност, които е трудно да бъдат пренебрегнати.

Резултатите на Meta за първото тримесечие на 2024 г. разкриват, че Reality Labs, бизнес и изследователското звено на компанията, което разработва и произвежда VR хедсети като Meta Quest 3, е спечелило 440 млн. долара, което представлява 30% увеличение, дължащо се на продажбите на хедсета Quest. Разходите на Reality Labs обаче възлизат на 4.3 млрд. долара.

Всъщност те са намалели с 1% на годишна база, тъй като "по-високите разходи, свързани с персонала, бяха повече от компенсирани от корекциите в оценката на запасите и разходите за преструктуриране".

Все пак това оставя Reality Labs с оперативна загуба от 3.8 млрд. долара, което едва ли е от онези дребни суми, които не бихте имали нищо против да изгубите зад дивана.

Тези от вас, които имат добра памет, ще си спомнят също, че това не е първият път, когато Reality Labs на Meta страда финансово, тъй като миналата година беше съобщено, че през последното финансово тримесечие на 2022 г. е похарчила 4.279 млрд. долара.

Въпреки че притежава подразделение за виртуална реалност, от което изглежда изтичат пари, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг неотдавна обеща да увеличи общите разходи на Meta, за да я превърне във "водещата компания за изкуствен интелект в света", което изглежда е изплашило инвеститорите и е довело до загуба на 12% от стойността на акциите след изявленията му.

Финансови затруднения, макар че Meta не е показвала, че е особено внимателна с джоба си в последно време. Освен загубите от виртуална реалност компанията масово инвестира в хардуер за изкуствен интелект, като например графичния процесор Nvidia H100, за да обучава езиковите си модели, като според текущите оценки тези значителни инвестиции могат да достигнат до 7 милиарда долара за изключително мощните чипове на Nvidia до края на годината.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви