Бил Гейтс е постигнал много в живота си, но и той съжалява за нещо – това, че Microsoft не изпревари Google, за да създаде стандартна мобилна платформа, различна от тази на Apple.  

„Най-голямата ни грешка е, че Microsoft не успя да стане това, което е днес Android. На пазара има място само за една операционна система, различна от тази на Apple, и беше закономерно Microsoft да заеме това място“, споделя Гейтс по време на събитие на частната инвестиционна компания Village Global.

Виж още: Apple отново на нож срещу новите тарифи на Тръмп

Според него тази грешка струва на Microsoft загубата на пазар от 400 милиона долара. По-паметливите си спомнят, че вината за този ход може да бъде търсена в Стив Балмър, който се изсмя на първия iPhone, описвайки го като прекалено скъп телефон, който няма да се хареса на бизнес потребителите, защото няма клавиатура.

По онова време Microsoft имаше Windows Mobile, което бе преди всичко миниатюрна версия на Windows за РС. Когато обаче iPhone се появи през 2007 г. и скоро след това бе последван от Android на Google, стана ясно, че хората предпочитат тъч-базирана операционна система.

Microsoft опита да се намеси на пазара през 2010 г. с пускането на Windows Phone 7, но ограничената функционалност в сравнение с Android и iOS и слабата поддръжка от производителите предрекоха безславния край. Трагичната сделка за закупуването на мобилните активи на Nokia бе черешката на тортата на провалите на Microsoft.

Тагове: