Можете ли да повярвате, че Google пусна първия си уеб браузър преди 10 години - на 2 септември. Малцина знаят, че брандираният тогава като „свеж браузър“ първоначално стартира като бета приложение само за Windows, преди да стане достъпен на Linux и MacOS повече от година по-късно през 2009 година.

Chrome дебютира по време, когато разработчиците и интернет потребителите бяха разочаровани от откровено тромавия Internet Explorer, а Firefox напредваше с бързи темпове. Днес той се превърна в най-популярния браузър с над 60 процента дял.

Google използва компоненти от рендър енджина на AppleKit и Firefox от Mozilla, за да създаде Chrome, и направи целия изходен код на Chrome отворен под името проект Chromium. Chrome се фокусира върху уеб стандартите и HTML5 и дори премина успешно двата теста Acid1 и Acid2 по време на пускането си. Това беше важна стъпка, тъй като Microsoft се мъчеше да се придържа към отворените уеб стандарти с браузъра си в Internet Explorer.

Chrome се превърна от „просто браузър“ в нещо много по-голямо през последните 10 години и сега е двигателят зад Chrome OS, операционната система на Google за лаптопи и таблети. Все още има какво да се желае на версията за таблети, но както Chrome, дебютиращ преди 10 години на Windows, достигна сегашния си вид, така и в бъдеще може да очакваме само подобрения във версиите му за мобилни устройства.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Най-четени
Всички

Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

326 | 17.05.2019
Още от Tech

Intel, Broadcom и Qualcomm също спират доставките за Huawei

110 | Преди 5 ч.