Най-големите притеснения, свързани с бюджетните смартфони, винаги са били свързани със сигурността. Е, тези притеснения днес бяха засилени от фирмата Kryptowire, която съобщи, че е открила "задна врата", скрита в някои бюджетни Android смартфони. 

Според доклада на Kryptowire устройствата имат колекция от софтуерни инструменти от AdUps, които събират информация за SMS, обаждания, имена на контакти, IP информация, IMEI данни и др. Софтуерът след това изпраща информацията до външни сървъри, които се намират в Китай, без да е уведомен потребителят. Софтуерът дори могъл да таргетира конкретни ключови думи в съобщенията и да следи определени приложения от устройството. 

Оказва се, че този софтуер е инсталиран от Shanghai AdUps Technologies на над 700 млн. устройства в световен мащаб, включително таблети и телефони. Според фирмата смартфоните на ZTE и Huawei използват софтуера в Китай, но той бил инсталиран и на някои американски устройства. 

Докладът посочва конкретно смартфона BLU R1 HD, който е популярен заради ниската си цена от 50 долара. BLU използвала софтуера, за да изпраща софтуерни ъпдейти на усройството, като не е ясно кои други джаджи ползват зловредните програми. 

След като открила тези проблеми, Kryptowire моментално уведомила Google, AdUps, BLU и Amazon. Amazon дори свали R1 HD смартфона от сайта. Според Ars Technica BLU вече е оправила проблема, който засягал 120 000 устройства.

Официално становище от Huawei:

"Huawei разглежда сигурността на личните данни на своите клиенти много сериозно и работи постоянно, за да защитава неприкосновеността на личната информация. Компанията, спомената в този материал, не е в нашия списък на одобрени доставчици и ние никога не сме имали търговски взаимоотношения с нея под каквато и да е форма. "

Прочетете: Google ще блокира уебсайтове от своята рекламна мрежа, ако пускат фалшиви новини