Днес Nokia обяви, че е предявила иск срещу Apple за нарушаване на патентни права в Германия и САЩ. "Чрез нашите устойчиви инвестиции в научноизследователската и развойната дейност Nokia е създала или е допринесла за създаване на много от основните технологии, използвани в съвременните мобилни устройства, включително и продуктите на Apple", казва в изявление Илка Ранасто, ръководител на патентния отдел на Nokia.

Делото е било заведено в районните съдилища в Дюселдорф, Манхайм и Мюнхен в Германия и в окръжен съд в Тексас, САЩ. Общата бройка на патентите е 32 и те обхващат широка гама от технологии, сред които дисплеят и потребителският интерфейс, чипсети и видео кодиране.

Това не е първият път, в който двете компании водят патентна битка. Последният път тя завърши с договорка през 2011 година. Apple също отговаря с иск, който по-скоро е насочен към други компании, които действат от името на Nokia. От Apple твърдят, че Nokia вече се е съгласила на разумно и недискриминационни лицензиране (FRAND), пишат от The Verge. Те продължават, че Nokia всъщност е прехвърлила именно към други компании, за да може по-агресивно да търси пари. Според Apple това е недопустимо.

Двете компании започнаха предишната си патентна битка през 2009 година, когато Nokia обвини Apple, че е нарушила някои от основните й патенти. Интересното е, че те са наистина толкова основополагащи за индустрията, че трябва да бъдат лицензирани по FRAND. Това означава, че производителите могат да ги използват, но без да плащат огромни суми. Все пак Nokia и Apple постигнаха съгласие, в което създателят на iPhone плати еднократна такса и бяха определени допълнителни регулярни парични преводи.

Прочетете и това: Google намали цената на годишния абонамент за Google Drive