Според Bloomberg оперативният директор на Qualcomm Стив Моленкопф е сред кандидатите за позицията на Стив Балмър. 44-годишният Моленков е сред кандидатите, от които ще бъде избран наследник на сегашния изпълнителен директор на Microsoft. Информацията, цитирана от Bloomberg, идва от „анонимен източник“.

 

Най-новият кандидат, който се присъединява към вече подбраните имена, има солиден опит в технологичния свят, тъй като в момента заема позицията на оперативен директор в един от най-големите производители на чипове за мобилни устройства. Той ръководи различните отдели на Qualcomm, бизнес операциите, грижи се за разширяването на пазара и за областите на развитие. Той работи и върху развитието на бъдещите проекти на компанията. Microsoft демонстрира все по-голямото си желание за засилено присъствие на мобилния пазар. Поради тази причина назначаването на изпълнителен директор, който е тясно свързан с тези технологии звучи логично.

 

Напомняме, че Балмър, който ръководи Microsoft в последните 13 години, обяви, че ще се оттегли от заеманата позиция в рамките на следващите 12 месеца. Това стана през август. Бордът на директорите организира специален комитет, които да издири потенциални кандидати. След среща с акционерите в Microsoft, изборът бил смален от 40 до само няколко имена. Сред тях са Стивън Елоп (бивш изпълнителен директор на Nokia), Тони Бейтс (вицепрезидент на Microsoft), Сатя Надела (ръководител отдел „Облачни услуги и корпоративен сектор“ в Microsoft). За най-вероятен заместник се спрягаше изпълнителният директор на Ford Алън Мълали, но той заяви, че ще остане на сегашната си позиция. Въпреки че Балмър има още няколко месеца на сегашната си позиция, много анализатори очакват, че заместникът ще бъде избран до края на годината. От Cnet са изпратили запитване към Microsoft и Qualcomm, но до този момент две компании запазват мълчание.