Подновените атаки на Китай срещу криптовалутната индустрия буквално изтриха около 400 милиарда долара от общия пазар на дигитални валути от петък, когато основен център за добив на биткойни нареди на копачите да прекратят дейността си. Биткойнът спадна с повече от 8% през последните 24 часа, търгувайки на 29 791 долара във вторник. Според данните на CoinDesk валутата се срива под 30 000 долара за първи път от 27 януари. Други криптовалути, включително етер и XRP, също бяха рязко по-ниски като курс.

През последните няколко дни Китай засили усилията си да овладее криптовалутната индустрия в страната. В петък властите в провинция Съчуан са разпоредили на копачите на криптовалута да прекратят дейността си, твърдят множество съобщения в медиите. Съчуан е един от най-големите центрове за добив на биткойни в Китай. Припомняме, че много мини за биткойни в югозападната китайска провинция бяха затворени от неделя.

Ходът в Съчуан идва, след като други провинции с интензивно копаене на криптовалути в Китай, включително Вътрешна Монголия, също спряха добива на дигитални активи. През май Пекин призова за сериозни ограничения върху добива на биткойни, подчертавайки как заповедта е спусната от горе.

После в понеделник Китайската народна банка заяви, че е разговаряла с Alipay, платежната услуга, управлявана от свързаната с Alibaba Ant Group, и някои големи финансови институции. Централната банка заяви, че ги призовава да не предоставят услуги, свързани с криптовалутни дейности, включително откриване на сметки или клиринг и сетълмент. Това не са нови правила, но коментарите на Централната банка показват как най-големите регулатори в Китай засилват мониторинга и натиска върху финансовите институции, свързани с криптовалутите.

Китай забрани местните борси за криптовалути през 2017 г., принуждавайки ги да се преместят офшорно. Това не спря китайските търговци да купуват и продават дигитални монети, въпреки че добави сложност към крипто търговията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса