Шефът на Facebook Марк Зукърбърг се е превърнал в обигран политически играч, който използва привилегированото си положение в Белия дом, за да насочи американските власти срещу своя конкурент Apple. Това разкрива ново разследване на The Wall Street Journal, според което съоснователят на Facebook общува редовно със зетя и съветник на президента Тръмп - Джаред Кушнер. Двамата коментират различни въпроси от технологичния свят, включително присъствието в САЩ на китайската компания TikTok, която се оформи като конкурент на притежаваната от Facebook WhatsApp. Зукърбърг е провеждал работни срещи и с финансовия министър Стивън Нучин.

„Установяването на близки отношения с политически лидери и законодатели сега е ключово за усилията на Facebook да запази водещото си място в социалните медии“, пише още всекидневникът.

По отношение на Apple Зукърбърг очевидно е упражнил натиск върху политици от Вашингтон, от които е поискал да поставят под лупа дейността на гиганта в опит шефът на Facebook да открие пробойни в стратегията на Apple. Зукърбърг бе сред най-гласовитите критици на новите промени по опазването на личните данни в iOS 14, свързани с рекламата и проследяването. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук и съоснователят на Facebook бяха изслушани по тези въпроси в Сената през юли.

Снимка: shutterstock

Виж още: Телефоните на Xiaomi ще управляват умния ви дом само с насочване