Facebook добавя услуга за запознанства към основното си мобилно приложение, съобщи Марк Зукърбърг по време на конференцията на F8 разработчиците в Сан Хосе, Калифорния. Идеята бе отдавна обмисляна, предвид че социалната мрежа позволява на потребителите да споделят семейното си положениe още от своето начало през февруари 2004 г.

Този ход вероятно ще превърне Facebook със своите повече от 2.2 милиарда активни месечни потребители в основен конкурент на Match Group, която притежава и поддържа мобилни приложения за запознанства като Tinder и OkCupid. Акциите на Match Group спаднаха с повече от 17% веднага след обявяването на новината."Това ще бъде възможност за изграждане на истински, дългосрочни отношения - не само флиртове за една нощ", пошегува се Зукърбърг. Той добави, че екстрата ще бъде в основното приложение на Facebook, но ще е напълно пожелателна. "От самото начало водеща беше идеята за гарантиране на поверителност и безопасност. Приятелите ви няма да видят профила ви, а вие ще бъдете свързвани само с хора, които не познавате."Профилите ще изглеждат подобно на тези в другите приложения за запознанства като Tinder и Bumble. Разликата е, че услугата на Facebook за запознанства е по-фокусирана върху общността и ще осигури интеграция на събитията и групите, от които сте част в платформата. Комуникацията ще става в чатове, отделни от тези, които имате в Messenger.

Интересно е дали функцията ще бъде достъпна за хора със статус "обвързани" или "семейни", тъй като Зукърбърг наблегна, че тя е фокусирана към "необвързаните". Все още не знаем кога ще бъде налична новата функционалност, но се очаква повече информация към края на годината, след като бъдат проведени нужните тестове.