Едно от основните предимства на използването на чатботове с генеративен изкуствен интелект като Copilot, Gemini и ChatGPT е, че те могат да помогнат за спестяване на време, като отговарят на въпроси за кодиране и програмиране по-бързо от това, което може да се направи с хора, отговарящи на същите запитвания. В един скорошен доклад обаче се твърди, че ChatGPT предлага много грешни отговори на въпроси, свързани с програмирането.

В доклад, представен по-рано през май по време на конференцията „Взаимодействие между компютри и хора“, изследователски екип от университета Purdue проверява 517 въпроса от Stack Overflow, които са изпратени за отговор в ChatGPT.

Екипът от университета Purdue докладва, че ChatGT е предложил грешни отговори на тези въпроси за програмиране в 52% от случаите.

Макар че предлагането на неправилни отговори на въпроси може би е донякъде очаквано от чатбот с изкуствен интелект, екипът на университета Purdue отиде по-далеч, като заяви, че хората програмисти все пак са предпочели отговорите на ChatGPT в 35 процента от случаите „поради тяхната изчерпателност и добре формулиран стил на езика“. Нещо по-лошо, човешките програмисти не са уловили грешните отговори на ChatGPT в 39% от случаите.

Въпреки че това е само едно проучване на един аспект от функциите на ChatGPT, то показва, че ботовете с генеративен изкуствен интелект все още са склонни да правят много грешки и че хората може да не ги уловят.

Прегледите с изкуствен интелект на Google, които бяха въведени в региона на САЩ за Google Search по-рано през май, вече генерират странни и изпълнени с грешки резюмета на отговори на някои низове за търсене.

„Примерите, които видяхме, обикновено са много редки заявки и не са представителни за опита на повечето хора. По-голямата част от прегледите на изкуствения интелект предоставят висококачествена информация с линкове за задълбочаване в интернет“, казва Google в изявление по повода.

В изявлението се добавя, че Google ще използва тези „изолирани примери“, за да помогне за „усъвършенстване на нашите системи“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.