Leica иска да се възползва от популярността на скорошно нововъведение на Fujifilm, така че предоставя свои собствени цветови профили на потребителите на iPhone чрез новото приложение Leica Lux - с платен абонамент.

Leica Lux е ново приложение за фотоапарати, достъпно в App Store, заредено с 11 цветови профила (наречени Leica Looks), предназначени да съответстват на настоящите фотоапарати Leica и на класическата филмова естетика. Приложението Lux може да се използва в напълно автоматичен режим като собственото приложение за фотоапарати на Apple, но има и режим Aperture, в който се използва софтуер за имитиране на стила и бокето на обективи за няколко хиляди долара като Summilux-M 35mm f/1.4 ASPH и класическия Noctilux-M 50mm f/1.2 ASPH от 1966 г.

Ако използвате Leica Lux в безплатен режим, ще получите пет Leica Look и една имитация на обектив. Отключването на всички цветови профили, софтуерни обективи и професионално ориентирани функции като ръчен контрол на експозицията струва 6.99 долара на месец или 69.99 долара на година.

Интерфейсът е добре подреден, с опростена система от менюта и леко персонализируеми контроли, в които са съсредоточени елегантни функции като компенсация на експозицията и хистограма в реално време. Той е елегантен и малко напомня на друго популярно приложение за камера на трети страни за iOS - Halide. Leica Lux също така подрежда изтеглените от вас снимки от фотоапарати Leica.

Това не е първият опит на Leica да измъкне от лоялната си фенска база поток от постоянни приходи. За известен период от време тя премести функциите на своето приложение Leica Fotos зад платена стена за професионалисти, принуждавайки фотографите, които прехвърлят изображения от истински фотоапарати Leica на своите телефони, да плащат за неща като интеграция с Adobe Lightroom.

Leica Lux, от друга страна, е нещо напълно ново - в по-голямата си част. Leica Looks дебютира по-рано в приложението Fotos за собствениците на по-нови фотоапарати като Q3 и SL3, позволявайки на прехвърлените изображения да се прилагат профили към тях на iPhone или Android устройство. Това, което е наистина ново в приложението Lux, са симулациите на боке на обектива и фактът, че можете да си направите Leica изживяване с фотоапарата на iPhone. Тук има някои забавни идеи и хубав дизайн за феновете на Leica, но се изисква известно пестене, за да се възползвате напълно от тях.

Снимка: Unsplash/Leica

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете