Австрийската фирма Rebeat Innovation се заема със задачата да пренесе грамофонната плоча в XXI век. Както се досещате, това включва използването на лазери и по-специално превръщането на аналогова аудио информация в цифрова, създаването на 3D топографска карта на музиката и накрая гравирането ѝ върху плоча с помощта на лазер. Според Pitchfork този процес ще доведе до около 40% по-дълго време на свирене на всяка страна и ще предложи по-добро качество на звука като цяло.

Първите HD записи обаче няма да видят бял свят още известно време. Rebeat наскоро спечели инвестиция от 4,8 милиона долара и използва 600 000 долара от тези пари, за да купи своята лазерна система, която още не е пристигнала. След това фирмата трябва да произведе пробни щампи и да намери заводи за печатане. Планът е да има готови тестови плочи за конференцията Making Vinyl в Детройт през октомври. През следващата година се очаква плочите да се появят в музикалните магазини.

На феновете на грамофонни плочи може да се стори невероятно, че този носител се нуждае от подобрение. Факт е, че качеството на звука на записите не е еднакво добро и не всичко може да бъде оправдано само с мотото на вашите приятели колекционери "винилът звучи по-добре". Да не говорим колко е неудобно да обръщаш плочата на всеки 15 - 20 минути - особено по време на купон. Може би най-хубавото е, че ако HD плочите завземат музикалния свят, за разлика от Blu-ray на UHD няма да ви се налага да обновявате оборудването, за да ги слушате.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Ark OS: запомнете това име, Huawei стои зад него

178 | 13.06.2019
Още от Tech

Телефони с новата операционна система на Huawei идват от октомври

96 | 14.06.2019