Сделката на десетилетието е на път да стане реалност, след като преди броени часове производителят на полупроводници Broadcom отправи рекордна оферта на стойност 130 милиарда долара за Qualcomm.

Ако се осъществи, това ще е най-голямата сделка в историята на технологичния бизнес.

Офертата предвижда 28 процента отгоре за всяка акция на Qualcomm, а в същото време Broadcom ще приеме и онези 25 милиарда долара, които дължи производителят на мобилни чипове.

На този етап все още има доста условности, най-голямата от които е одобрението от съответните регулатори. Когато то бъде дадено, новата комбинирана компания ще стане третият най-голям производител на чипове в света след Intel и Samsung. Придобиването на Qualcomm ще позволи на Broadcom да покрие празноти в своето собствено производство на чипове за 4G и 5G мрежите. Именно това ще бъде и основната причина, която компанията ще изложи пред Федералната комисия за комуникации и Министерството на правосъдието на САЩ за сделката.

При всички положения обаче мащабите на сливането ще принудят Вашингтон да действа много внимателно и ще минат месеци, ако не и година, преди тя да бъде финализирана.

Тагове: