Ранната версия на Android 12 има функция, която позволява по-лесно да превключвате между приложения на устройства с големи екрани. Google обаче не направи никакви промени по нея в следващите версии, което означава, че компанията по всяка вероятност работи по нея тихомълком и я подготвя за премиера в Android 12.1.

Нововъведението ще има най-голям смисъл при гъвкави телефони, които приличат на таблети, когато се разтворят. Тогава лентата със задачите се появява в долната част на дисплея и към нея може да добавяте любими приложения. От там може да стартирате две приложения на разделен екран като например браузър и видео в YouTube. Google вече демонстрира подобна функция в Chrome и изглежда, че тя ще бъде най-приложима именно при сгъваемите телефони.

Наред с нея Google работи и по други подобрения в Android 12.1. В кода на новата операционна система са открити пачове, които сочат към поддръжка на сензори за разгъване на телефона, плавно превключване на интерфейса при преминаване към голям екран и др.

Google не е пускал значително подобрение в подревизия на Android вече няколко години – последната такава беше Android 8.1 Oreo от 2017 г. Ако новите софтуерни функции са някакви индикация, слуховете, че Google работи по гъвкав Pixel телефон, като нищо ще се окажат верни и той дори може да дебютира с Android 12.1 още преди края на годината.

Снимка: Samsung

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф

 

Тагове: