Google получи нова глоба за предполагаемо антиконкурентно поведение, този път в Южна Корея. Според Korea Herald последната глоба възлиза на 207.4 милиарда вона (около 177 милиона долара) за възможната злоупотреба с доминиращата роля на Android и задушаване на конкуренцията.

Според доклада на местния регулатор глобата се отнася до изискването на Google OEM производителите да подпишат „споразумение против фрагментацията“ или AFA, преди да получат достъп до Android. Според него им се забранява да инсталират модифицирани версии на Android на своите устройства. Съобщава се, че Корейската комисия за справедлива търговия (KFTC) смята, че тази практика чисто и просто затвърждава доминирането на Google при операционните системи и магазини за приложения и възпрепятства конкуренцията. Наред с глобата KFTC е наредила на Google да забрани изискванията си за AFA.

Не за първи път тази година Google се озова в подобна ситуация. През юли компанията получи глоба от 590 милиона долара във Франция заради отношенията си с издателите на новини. Два месеца по-рано Италия глоби Google със 123 милиона долара за злоупотреба с доминирането на Android Auto в сегмента. В САЩ Google все още е изправен пред антитръстово дело в 36 щата, заведено през юли, което оспорва доминирането на магазина за приложения на компанията в екосистемата на Android. Европейската комисия също разследва работата на Google с алтернативни гласови асистенти в Android.

Южна Корея наскоро прие забележителен законопроект, забраняващ на Google и Apple да принуждават разработчиците на приложения да използват конкретни платформи за плащане. Това може да не е последният шамар за Google в страната. Съобщава се също, че KFTC проучва монопола на Google в Play Store и политиката му за таксуване, което евентуално може да доведе до нови санкции.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)