Рей Долби е починал в своя дом в Сан Франциско. Той е основател на Dolby Laboratories и един от хората, които промениха звука. Не е пресилено да се каже, че благодарение на него, днес можем да се насладим на чист и качествен звук в киносалоните, в домовете си. От компанията разкриха, че Долби е боледувал от Алцхаймер през последните години, а през юли е бил диагностициран с левкимия.

 

Рей Долби е изобретател на множество аудио технологии, които революционализират звука и обогатяват изживяването на слушателя. Освен основополагаща роля в намаляването на шумовете в звука, той е изобретател и на surround sound технологията. Долби е притежател на повече от 50 патента в САЩ.

 

„Днес загубихме приятел, ментор и истински утопист“, коментира президентът и изпълнителен директор на Dolby Laboratories – Kevin Yeaman. “Рей Долби създаде тази компания върху своята отдаденост към иновациите и пламенната му вяра, че ако инвестираш в хората и им предоставиш нужните инструменти, то те ще създадат велики неща. Идеалите на Рей ще останат постоянен източник на вдъхновение и мотивация за всички нас.“

 

След като напуска работата си като съветник на ОН в Индия, Долби основава Dolby Laboratories през 1965г. В ранните си години посещава Станфордския университет и Кембридж, работи в Ampex, където е главен дизайнер на електронните елементи на първата видео записваща система. Днес хиляди филмови продукции и милиарди устройства използват технологията Dolby, за да предложат по-добър звук. Филмовите и музикални издатели използват изобретенията и инструментите, създадени от Долби, за да направят своите творения по-живи, наситени.

 

„Въпреки че баща ми носеше сърце на инженер, неговите технологични постижения бяха резултат от любовта му към музиката и изкуствата“, заявява синът на Рей Долби – Том Долби, режисьор и писател.

 

Рей Долби е носител на Национален медал в областта на технологиите и иновациите, връчен му от президента Клинтън, носител е на Ордена на Британската империя, а в колекцията си има награда Оскар, Еми и различни награди от филмови фестивали. Долби е член на Залата на изобретателите в САЩ и Кралската академия на инженерите, Великобритания. Dolby Laboratories са носители на 10 награди Оскар и 13 Еми отличия.

 

Въпреки своите големи постижения, Долби имал славата на скромен човек: „Никога не съм търсил парите или наградите – нищо подобно. Имах инстинкт за това, което трябва да се направи в моята сфера. Просто всичко си падна на мястото.“