В резултат на успешния съдебен процес на книгоиздателите срещу Internet Archive миналата година безплатната онлайн библиотека, която се стреми да поддържа все по-голям онлайн достъп до книги, наскоро намаля с около 500 000 заглавия.

В публикация в блога си този месец Internet Archive съобщи, че внезапното принуждаване на издателите към тези сваляния е предизвикало "опустошителна загуба" за читателите, които зависят от платформата за достъп до книги, до които иначе е невъзможно или трудно да се достигне.

За да възстанови достъпа, Internet Archive обжалва, като се надява да промени решението на предишния съд, като убеди Апелативния съд на САЩ във Втори окръг, че контролираното цифрово заемане на физически книги от Internet Archive следва да се счита за справедливо използване съгласно закона за авторското право. Съдебно заявление от април показва, че според Internet Archive издателите нямат доказателства, че пазарът на електронни книги е пострадал от заемането на отворената библиотека и че за закона за авторското право е по-добре да се разреши заемането, отколкото да се предотврати.

"Ние използваме стандартна за индустрията технология, за да предотвратим изтеглянето и разпространението на нашите книги - същата технология, която използват корпоративните издатели", пише в блога Крис Фрийланд, директор на библиотечните услуги на Internet Archive. "Но издателите, които съдят нашата библиотека, твърдят, че не трябва да ни се позволява да заемаме книгите, които притежаваме. Те ни принудиха да премахнем повече от половин милион книги от нашата библиотека и затова обжалваме."

Internet Archive ще има възможност да защити практиките си, когато на 28 юни започнат устните изслушвания по обжалването.

След като издателите спечелиха съдебно разпореждане, с което спряха цифровото заемане на Internet Archive, което "ограничава възможностите за работа с нашите цифровизирани книги", както се казва на страницата за помощ на Internet Archive, отворената библиотека започна да се свива. Макар че "премахнатите книги все още са достъпни за платени абонати", всички останали бяха изтеглени, поради което много книги в колекцията на Internet Archive се показват като "Възможността за заемане не е налична".

Оттогава Internet Archive бе затрупан със запитвания от читатели от цял свят, които търсят премахнатите книги. В социалните медии хората питат защо толкова много книги изчезнаха от библиотеката.

В отворено писмо до издателите, подписано от близо 19 000 поддръжници, феновете на платформата молят издателите да преразгледат принудителното изтегляне на книгите и бързо да възстановят достъпа до изгубените книги.

Сред сериозните последици от изтеглянето на книгите феновете на Internet Archive посочват негативното образователно въздействие върху учените, студентите и преподавателите - "особено в общности с недостатъчно услуги, където достъпът е ограничен - които внезапно са били отрязани от "изследователски материали и литература, които подпомагат тяхното обучение и академично израстване".

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени могат да превърнат междузвездното пътуване в реалност