Ловецът на измамни приложения и разработчик на програми Коста Елефтериу, известен с улавянето на груби схеми, които преминават през процеса на преглед на Apple, отново привлече вниманието към нов набор от сенчести приложения, които се продават в App Store. Този път те са на Mac и използват изскачащи прозорци, което прави изключително трудно да напуснете приложение, без да се съгласите с невероятни абонаментни цени - всичко това, без Apple да забележи, въпреки аргумента, че техният процес за преглед на приложения запазва устройствата и потребителите безопасни.

Приложението, от което започна хайката, се нарича My Metronome. Според Елефтериу и потребителски отзиви приложението се заключва и няма да ви позволи да го напуснете с помощта на клавишни комбинации или лентата с менюта, докато не се съгласите с абонамент от 9.99 долара на месец. (Все пак този абонамент после може да бъде принудително прекратен.)

Елефтериу каза пред The ​​Verge, че „изглежда, че този разработчик е експериментирал с различни техники през годините за предотвратяване на затваряне на платената стена“, насочвайки ни към няколко други приложения, които все още са в магазин с подобно поведение - ще стигнем до тях след малко.

Известно време след като Елефтериу писа в Twitter за My Metronome, приложението изглежда беше премахнато от магазина. При опит за отваряне на връзката се появява съобщение, че вече не е налично в много региони. (Въпреки че трябва да е ясно, че вероятно не бива да се опитвате да го изтегляте изобщо.)

Apple не отговори на искането на The Verge за коментар дали гигантът е този, който го е свалил или как е преминало преглед на качваните приложения на първо място.

Историята обаче не свършва дотук. Както разработчикът Джеф Джонсън откри, че компанията, която направи приложението My Metronome, Music Paradise, LLC, има връзка с друг разработчик от App Store на име Groove Vibes. Политиките за поверителност, изброени на уебсайтовете на двамата разработчици (които са свързани на техните страници в App Store), казват, че са регистрирани на един и същ адрес и и двете споменават едно и също юридическо лице - Akadem GmbH. Разочароващо е да видим как тези приложения се промъкват през мрежата на Apple, когато има много други примери, при които разработчиците биват изваждани от дигиталния магазин по привидно произволни причини.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви