Новите клавиатури на Apple MacBook Pro са малко по-тихи от тези в предишната версия на лаптопа. Но мълчанието на компанията за широко разпространените механични проблеми на предишната клавиатура, които Apple за пръв път потвърди с програмата за ремонт миналия месец, караше мнозина да се чудят дали новата и уж непроменена клавиатура на новия лаптоп е чувствителна към замърсяване с прах и трохи под клавишите.

Сега спецовете от iFixit казват, че са открили нещо, което показва, че новите клавиатури на MacBook Pro използват силиконова мембрана под всеки отделен клавиш, за да предпазят от замърсяване и това други неприятни частици да попаднат под клавиатурата и да я задръстят. Екипът на iFixit демонтира новата клавиатура на 15-инчовия MacBook Pro, за да открие новия механизъм.

Той има забележителна прилика с патента на Apple, който излезе през март. Той описва различни методи за дизайн на клавиатурата, които биха попречили да влязат трохи и прах под клавишите и да предизвикат механични проблеми. Методите описват използването на "защитна структура, простираща се от капачката на клавиша", която ще "изведе" замърсителите далеч от чувствителните части на клавиатурата. Тази предпазна структура може да бъде отделена от основата, когато не е натисната, и няма да се допира до нея дори когато е натисната поради уплътнение, което седи между тях.

В заявката за патент се казва, че уплътнението може да съдържа слой от силикон, който би действал като мембрана. iFixit вече разкрива, че точно това се съдържа в новата клавиатура на MacBook Pro и че звукът на клавиатурата е по-тих като страничен ефект от силиконовата мембрана.

Няма да знаем със сигурност дали този метод е успешно решение за проблемите с MacBook клавиатурите, на които сме свидетели от години, тъй като компанията се прехвърли към новия механизъм, който дебютира с MacBook от 2015 г. Изглежда обаче, че това илюстрира, че Apple приема въпроса достатъчно сериозно, за да приложи решение, дори и да предпочита да не публикува промените и да признае, че има по-голям проблем пред себе си.