Въпреки ръста на пазара на безжични слушалки Bluetooth и аудиото с ултрависоко качество не се превърнаха в синоними, защото безжичният стандарт е твърде бавен и разчита на компресия за намаляване на размера на файла до управляемо ниво. Но тази седмица Qualcomm обяви нов Bluetooth кодек за мобилни устройства, CSR8675, за който компанията твърди, че поддържа 24-битово Bluetooth аудио.

CSR8675 осигурява безжично аудио с висока резолюция за смартфони, таблети или други мобилни устройства. Чипът разполага със собствен 120 MHz DSP, интегрирано стерео с "висока производителност" DAC и ADC, два I2S канала за комуникация с други кодеци, Bluetooth 4.1 поддръжка и др. Това би трябвало да доведе до по-добро съотношение сигнал-шум и по-малко изкривяване за по-качествен звук.

За съжаление новият кодек на Qualcomm не може да направи нищо, за да се справи с ограничението на скоростта на Bluetooth, и все още се изисква компресия, за да се изпрати аудиото по въздуха. Qualcomm подчертава, че тя компресира аудио файловете, "без да засяга качеството на звука". Методът се основава на развитието на 16-битовата aptX компресия, известна като aptX HD.

Qualcomm използва aptX HD с CSR8675, което осигурява по-добро съотношение и по-малко изкривяване на сигнала, отколкото преди. Компанията очаква да види устройства, използващи новия чип през 2016 г.

s

Прочетете още: Youtube скоро ще добави поддръжка за HDR видео съдържание

Тагове: