Според американската маркетингова компания Strategy Analytics ценовата разлика между смртфоните на Apple и Samsung е достигнала рекордното ниво от 465 долара.

Анализаторите следят средната цена на LTE телефоните на двата гиганта на пазара и забелязват, че през последното тримесечие на годината в САЩ тя се е увеличила до над 400 долара. За периода октомври-декември 2016 г., средната цена моделите на Apple ебила 692 долара, а този на Samsung - 227 долара, предава PhoneArena.

Важно е да уточним, че двойката флагмани Galaxy S8/S8+ не влиза в изчислението, тъй като тя излезе на пазара във второто тримесечие на годината. Друго обяснение на голямата разлика е, че проучването е проведено по време, когато iPhone 7/7 Plus бяха в разцвета си, докато Samsung трябваше да компенсира изваждането на Note 7 от продажба, пускайки по-евтини устройства.

Въпреки това, Strategy Analytics прогнозира, че разликата ще се увеличава още повече, така че започналата още през 2012 г. тенденция няма да се промени и средната цена на телефоните на Apple ще върви нагоре, а тази на Samsung - надолу. Преди пет години средната цена на телефоните на Apple е скочила от 600 на 700 долара, а тези на Samsung - от 438 до 200 долара. Тук, разбира се, има едно голямо "но", което в никакъв случай не трябва да пропускаме - различното портфолио на двете компании. Докато Apple предлага основно модели в най-високия клас, ако изключим iPhone SE, Samsung обхваща цялата ценова листа.

Тагове: