Google често е обект на обвинения за злоупотреба с монополно поведение. Изглежда компанията вече има още едно дело, с което трябва да се справи. Информационна агенция Ройтерс съобщава, че руската антимонополна агенция смята, че Google злоупотребява с пазарната си позиция в страната и ще бъде наказана. Оплакването идва от популярната руска интернет търсачка Yandex. 

Според антимонополната агенция Google е нарушила закона заради многото предварително инсталирани приложения на мобилни устройство. Google може да отнесе глоба, равняваща се на 15% от приходите й за 2014 в Русия. Американският гигант отговори само, че ще анализира решението. 

Yandex от друга страна пък заяви, че решението ще "върне конкуренцията на пазара". Yandex все още е най-популярната търсачка в Русия, но трафикът й продължава да пада заради многото потребители, които преминават на Android, където има доста предварително инсталирани приложения. 

Оплакването идва от практиката търсачката на Google да се инсталира предварително като основна в телефоните и преференциалното поставяне на определени гугълски иконки на главния екран в потребителския интерфейс. 

"Освен това разследването потвърди и съществуването на договорки за позволяване на предварителната инсталация на конкурентни приложения", казаха още от Yandex. 

Google често е обект на обвинения за злоупотреба с пазарната си позиция. Според множество държавни комисии и организации компанията дава приоритет на собствените си услуги в резултатите от търсачката. По-рано тази година стана ясно, че Европейският съюз се готви да стартира отново антитръстово дело срещу американската компания. 

Напомняме, че преди точно година News Crop обвини Google, че е "платформа за пиратство". Тогава главният изпълнителен директор на News Corp Робърт Томсън разкритикува търсачката на Google, казвайки, че тя "систематично пренасочва потребителите от релевантни сайтове към собствените с комерсиална цел". В писмо до еврокомисаря по конкуренцията Томсън заяви и, че "Google използва доминиращото си пазарно положение, за да смаже конкуренцията", както и че визията на основателите на Google е сменена от "циничен мениджмънт".

Прочетете: Предварително инсталираните приложения - на границата между нужно и абсурдно

Тагове: