Русия често изостава от останалия индустриален свят по отношение на информационните технологии, а сега санкциите, наложени заради войната в Украйна, я задържат още повече. Въпреки тази ситуация се съобщава, че страната е в начален етап на внедряване на нова платформа за суперкомпютри и облачни услуги, която ще разполага с до 128 процесорни ядра на сървърен клъстер. Не е известно обаче къде ще се произвеждат тези компютърни части, тъй като Русия не е известна с това, че разполага с модерни фабрики за производство на чипове.

Подробностите за плановете на Русия идват от CNews, който изглежда е руски новинарски сайт. Сайтът отбелязва, че държавна компания на име "Роселектроникс" разработва тази нова компютърна платформа, наречена Basis, като използва "местни технологии". Платформата е мащабируема и представлява синтез от софтуер и хардуер. Всеки модул на Basis включва три сървъра с до 128 процесорни ядра, както и 2 TB памет, въпреки че архитектурата, използвана за процесорите, не се разкрива. Не е известно дали тя ще се отличава с монолитен или чипсет дизайн.

Русия планира да внедри сървъри, изградени на базата на платформата Basis, за графична обработка, високообемно съхранение и виртуални машини, както и да изгради суперкомпютри за "нестандартни приложения", което вероятно е военна употреба. В сайта се казва, че предложеното решение е доста мащабируемо и може да работи със стотици възли, които могат да се каскадират в хиляди виртуални машини. Всички те са свързани с мрежа, наречена Angara - високоскоростна мрежа с ниска латентност, разработена в Русия.

Големият въпрос тук е къде ще бъде произведена тази суперкомпютърна платформа. Съобщава се, че руските фабрики все още са на 65 nm, но потенциално могат да купуват чипове от Китай. На TSMC е забранено да изнася технологиите си за Русия, но на Китай не е, така че SMIC може да запълни празнините. Съобщава се, че компанията вече работи по процесор от 5nm клас въпреки собствените си санкции и разполага и с две поколения 7nm технологии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

Тагове: