Подкрепени от Москва руски хакери са откраднали кибертайни от Националната агенция за сигурност през 2015 г., след като неин подизпълнител е съхранил секретната информация на домашния си компютър.

На него той е имал инсталирана антивирусна програма на руската компания Kaspersky Lab, чиито продукти в момента са забранени заради подозрение, че помагат за шпионската дейност на Кремъл. Възможно е да е използван пропуск в софтуера Kaspersky, за да се пробие и хакне машината на подизпълнителя, коментират експерти по сигурността пред Reuters. Друга вероятност е хакерите да са прихванали трафик от компютъра към машините на Kaspersky.

От Kaspersky Lab отричат тези обвинения и добавиха, че са хванати в центъра на геополитическа битка. "Не сме получили никакви доказателства, които да подкрепят участието ни в инцидента, съобщен от Wall Street Journal. Неприятно е, че подобни новини, базирани на непотвърдени данни, продължават да обвиняват компанията", коментираха от антивирусната компания.

По данни на The Wall Street Journal, позоваващ се на анонимни източници, кражбата включва планове за кибератаки и защита от такива. Естеството на данните прави пробивa един от най-значителните инциденти в областта на националната сигурност на САЩ до момента.

Въпросният подизпълнител е работил за отдела Tailored Access Operations на АНС, който се занимава със секретни хакерски операции, но е бил уволнен през 2015 г. Засега агенцията не коментира случилото се.

В момента друг подизпълнител е подсъден за това, че е занесъл секретни материали на Националната агенция за сигурност вкъщи, но той не е свързан с предния случай.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

211 | Преди 17 ч.
Още от Tech

Вижте как изглежда лицето на идеалната знаменитост в социалните медии (СНИМКА)

5 | Преди 18 ч.