По-рано тази година интригуващ доклад на много известния анализатор Минг-Чи Куо разкри, че Apple може да запази новия чип A16 изключително за моделите iPhone 14 Pro, докато обикновените модели iPhone 14 ще получат миналогодишния чип A15. Сега в нов доклад Куо твърди, че моделите iPhone от начално и средно ниво вече няма да имат най-новите чипове на Apple в бъдеще, тъй като компанията променя своята бизнес стратегия.

Очаква се Apple да обяви четири нови модела iPhone тази година: iPhone 14, iPhone 14 Max (по-голяма 6.7-инчова версия, която ще замени iPhone mini), iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Докато обикновените модели iPhone 14 ще запазят същия дизайн като iPhone 13 с минимални вътрешни надстройки, гамата Pro ще привлече повече внимание с нов дизайн на екрана и значителни подобрения на камерата. Това няма да е първият път, когато Apple поддържа големи ъпдейти като нов дизайн, ексклузивни за по-скъпите модели iPhone. През 2017 г. iPhone X беше представен с чисто нов дизайн, Face ID и други нови технологии, докато iPhone 8 и iPhone 8 Plus бяха просто по-добри версии на iPhone 7.

И iPhone 8, и iPhone X обаче се захранват от един и същ чип A11 Bionic. Apple следва тази стратегия през следващите години с iPhone XR и iPhone XS, iPhone 11 и iPhone 11 Pro и т.н. Сега изглежда, че нещата ще се променят. След доклада на Куо и 9to5Mac, и Bloomberg потвърдиха с независими източници, че само два от четирите модела iPhone 14 ще получат нов, по-бърз чип. Въпреки че някои анализатори смятат, че Apple ще използва по-мощна версия на чипа A15 с 6 GB RAM вместо 4 GB в новите телефони, архитектурата ще бъде същата като тази с чиповете iPhone 13.

Първоначално вярвахме, че това може да е временен ход поради глобалния недостиг на чипове, но Куо сега изглежда мисли друго.

В доклад в личния си блог Куо отбеляза, че огромните разлики между iPhone 14 от среден клас и iPhone 14 Pro от висок клас трябва да направят по-скъпите модели още по-популярни сред потребителите. Докато по-рано се очакваше iPhone 14 Pro да представлява 40% до 50% от продажбите на новите модели до края на 2022 г., оценката сега е повишена до цели 60%.

Но ето нещо, което никога не е било казвано: Куо твърди, че отсега нататък най-новите чипове на Apple ще бъдат ексклузивни за модели iPhone от висок клас. С други думи анализаторът вярва, че Apple повече няма да пуска базови и средни модели iPhone със своите най-нови и най-добри чипове.

Запазването на новия процесор за по-скъпите модели iPhone със сигурност ще накара повече хора да купуват тези модели вместо по-евтините, което ще доведе до повишаване на средната цена на iPhone. Това означава, че печалбата на Apple от продажбите на iPhone ще бъде още по-висока. Разбира се, Куо също така отбелязва, че това ще бъде от полза и за доставчиците на камери за iPhone от висок клас.

Ако това е вярно, изглежда, че дните на цяла гама iPhone със същия нов чип са отминали. От друга страна, това не е изненада, тъй като Apple прави нещо подобно с гамата iPad. По-скъпите модели са оборудвани със същите чипове като Mac-овете, докато по-евтините модели iPad остават с чипове iPhone.

Снимка: Unsplash

Виж още: Въпреки очаквано високо търсене Apple е принудена да намали поръчките за iPhone 14 с 10 процента 

 

Тагове: