Южнокорейският гигант Samsung завърши успешно прототипни тестове на 5G мрежа, проведени заедно с китайския Институт за мобилни изследвания, предава Phone Arena.

По време на опитите, извършени в Пекин, са били тествани две ключови технологии за 5G връзката. Едната е метод за увеличаване скоростта на пренос на данни, без това да води до повишаване на изискванията за широколентов интернет достъп. Другата пък представлява нов начин сигналите на оператор да се разделят на различни канали в същия честотен спектър. И двете технологии са тествани на честота от 3.5 GHz, която се счита за подходяща най-вече за големи градове, където могат да се разположат много клетки. Именно високите честоти засега са основната спънка пред 5G технологиите, тъй като те не са подходящи за селски и открити райони.

Въпреки всичко Samsung обещава, че по време на Зимните олимпийски игри през 2018 г. ще може да предложи 5G технология за комерсиално ползване.

Безжичната 5G мрежа може да предложи скорости, надвишаващи с десетки пъти съществуващата 4G технология. Тя може да подпомогне значително развитието на множество технологии, сред които са автономните автомобили. Същевременно много компании се стремят да навлязат бързо на пазара на 5G технологиите в САЩ, като се очаква първите масови 5G устройства и мрежи да се появят към 2020 г.

Виж още: Lenovo ще ползва името Moto за всички следващи смартфони

Тагове: