На 2 октомври се проведе SAP Форум България 2013 г. На събитието бяха представени основните тенденции в развитието на бизнес софтуера в следващите години. SAP и партньорите й – IBM, ATOS, Motorola и HP, поговориха за променящия се дигитален свят и реализираните им проекти. След основните теми беше SAP HANA – продукт, който комбинира няколко концепции (database, information management, application development).

 

Форумът беше открит от Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP България. Тя сподели, че от SAP искат „да съпреживеем заедно вашия бизнес“.Симон Калуджа, изпълнителен директор на SAP Централна и Източна Европа наблегна на бързите промени, които се наблюдават в световен план. Той коментира, че средната класа се засилва, което означава повече купувачи. Социалните мрежи имат все по-голямо влияние върху поведението на потребителите и бизнеса.

 

Калуджа наблегна и на бурното развитие на мобилните телефони – в момента има повече мобилни устройства, отколкото хора. 5 млрд. от тези устройства, могат да се свързват с интернет. Според данни, които Калуджа сподели, количеството информация се увеличава двойно на всеки 18 месеца. Всичко това означава, че бизнес системите трябва да се развиват и в мобилната среда. SAP виждат бъдещето в услугите Cloud, за да бъде бизнесът по-бърз и иновативен. Според Калуджа „Бавните компании умират бързо...ако трябва да взема пример от животинския свят, по време на вечеря, можеш да бъдеш или на масата, или до нея“.

 

Основната тема бе платформата HANA, която се разработват основно в лабораторията SAP в България. Според Франц Фербер, изпълнителен вицепрезидент на платформата SAP, имат преднина от 2 години спрямо конкуренцията, а добави и че системата постоянно се подобрява. Фербер наблегна и колко е важна сигурността, за която се отделят много средства. HANA работи на 26 езика, сред които и български.

 

 

Форумът продължи с представители на State Treasury (Словакия) и Polish Oil and Gas, които успешно са интегрирали HANA. Представителят на Polish Oil and Gas сподели, че преди е отнемало около 30 мин. за изваждане на доклад. След HANA, това става за 5 секунди.

Тагове: