Илон Мъск е личност, която обича да взима отношение по наболели въпроси дори когато те излизат отвъд пределите на чистата технология, а имат обществено значение. Човек с мнение, той няма как да не коментира случващото се покрай скандала с Facebook и Cambridge Analytica и в деня, в който Марк Зукъбръг дава показания пред Конгреса, Илон Мъск излезе със собствена позиция по случая. Според него социалните медии и изкуственият интелект трябва да бъдат подложени на регулация заради тяхното влияние и отношение към общественото благо.

“Не можем да позволим безразборното разпространение на фалшиви новини. Това е лудост”, казва Илон Мъск в интервю за CBS.

“Не е допустимо фалшивите новини да са повече от истинските. Това води до обществена заблуда, която не можем да регулираме.”

По същата логика Мъск посочва, че бързите темпове на развитие на изкуствения интелект налагат взимането на конкретни регулаторни мерки, които да не бъдат абстрактни като трите закона на роботиката, а конкретни и свързани с всички възможни проявления на AI в ежедневния живот.