Sony беше сред първите производители, които предложиха на клиентите си флагмани, устояващи на вода и прах. Това не означава, че могат да издържат на екстремни условия, което се потвърждава и от предупреждението на производителя за Xperia Z2 (вижте пълно видео ревю) - „сертификатът IP58 позволява телефонът да издържи 30 минути, потопен до 1.5 м в сладководна среда“. Това звучи достатъчно добре, но една бройка Xperia Z2 е подобрила този рекорд, издържайки цели 6 седмици на морското дъно.

Историята на Александър Максен се разпространява от шведската преса и е споделена от Xperiablog. Ето какво се е случило: Максен е на почивка и се наслаждава на следобед, изпълнен с водни забавления. Това е подходящ повод човек да направи няколко хубави снимки, но винаги трябва да бъде внимателен. Е, Максен не бил и забравил телефона си на седалката на водния джет. Не е трудно да се досетим какво последвало – смартфонът пада във водата на място, където дъното е на над 10 метра от повърхността на водата. Когато се върнал на сушата, Максен набрал телефона си, който давал свободен сигнал. След 6 седмици негов приятел, който живее в района, се гмуркал в зоната, къде бил изгубен Xperia Z2, и успял да го открие. Въпреки че по панела се виждат известни щети (стъклото на задния панел е счупено) и батерията била изтощена, телефонът се заредил успешно и Максен дори провел телефонен разговор.

 

 

Ако историята на Максен е истина, можем да определим оцеляването на телефона като чудо, тъй като прекарал над месец в солена вода, и то на повече от 10 метра дълбочина. Собственикът няма да ремонтира смартфона, тъй като иска да го запази като интересен спомен от почивката си.