Google Drive е едно от най-добрите решения за съхранение на файлове и папки в облакa. То непрекъснато получава подобрения в качеството на живот, включително наскоро интегрира така желания тъмен режим в платформата и нови категории филтри за устройствата с Android (въпреки че те странно се появиха месец след като се появиха в Drive на iPhone). Няма много неща, които Drive да не може да направи за вас, и сега това изненадващо включва възможността да зареждате цяла операционна система.

Студентът по компютърни науки с прякор Ersei от университета Purdue успя да стартира операционна система Linux директно от Drive на компютър без локална памет. Чрез създаването на FUSE RAM диск за зареждане на важните компоненти за стартиране на операционната система директно от Drive, Ersei успя да зареди Linux чрез облачния сървър, макар и с някои проблеми за отстраняване. Ersei преминава през процеса на кодиране на самонаречения "облачен компютър" в своя блог. Цялата тази впечатляваща поредица от събития се дължи на състезателния им дух да "надминат" постижението на свой приятел, който е заредил Linux от мрежова файлова система.

По време на целия експеримент на Ersei му се налага да се справи с множество проблеми, които трябва да се решат чрез интелигентно мислене, като например работа с множество симлинкове в Drive. При преминаването към действителен хардуер вместо към виртуализация Ersei трябваше да активира настройката, за да използва действителен Ethernet драйвър и да промени мрежовите настройки, за да съответстват на мрежата в дома му. В крайна сметка ентусиастът измисли дори няколко практически случая на използване на операционната система на Drive, като например зареждане на Linux от хранилища на Git или зареждане от SSH.

И преди сме отразявали много интересни технологични постижения, но възможността за зареждане на цялата операционна система от Google Drive е сред най-добрите от тях. Макар че Linux може да не е предпочитаната операционна система за широката компютърна общественост, по отношение на леките операционни системи ChromeOS може да е най-добрата (особено за студент в движение).

Снимка: Unsplash/Ersei

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.