Имаше много слухове около Nvidia GeForce RTX 4090 и според нова информация Nvidia вече са започнали да тестват следващото си поколение AD102 GPU, за което се очаква да захранва графичната карта GeForce RTX 4090.

Водещият графичен процесор AD102, който е изграден върху архитектурата Lovelace на Nvidia, ще се използва за захранване на карти като RTX 4090 и RTX 4080. Според надеждния разпространител на информация в Twitter с прякора Kopite7kimi картите ще разполагат с 24 Gbps GDDR6X памет и ще се придържат към конвенцията за именуване на GeForce RTX 40 серия, вместо да бъде ребрандирана като серия 50, както преди се предполагаше.

Разбира се, нищо от това не е потвърдено от Nvidia, така че не забравяйте да приемете всичко с доза недоверие.

Наскоро се появи снимка на предполагаемата печатна платка, която AD102 GPU използва, и ако може да ѝ се вярва, тя може да има TDP (термична дизайнерска мощност) от 600 W или дори до 800 или 850 W. За сравнение вече достатъчно жадната за енергия RTX 3090 може да се похвали с максимален TDP от 350 W.

Това може да бъде сериозен дългосрочен проблем за купувачите. Не само първоначалната цена на графичната карта е висока, но и енергийните разходи за непрекъснатото ѝ използване може да се окажат огромни.

Освен това охладителната система, необходима за поддържането ѝ, не работи евтино и като се има предвид колко горещи могат да станат тези карти, много купувачи ще трябва да сменят своето захранване.

И ако възвръщаемата инвестиция по отношение на мощността на игрите не е достатъчно значителна, за да оправдае всички тези възможни разходи, много потенциални купувачи може да се колебаят дали да направят скок към следващото поколение.

Снимка: Nvidia

Виж ощеAMD Ryzen 7 5800X3D счупи 5 GHz бариерата с дъно от MSI

 

Тагове: