Лошата серия продължава за Nvidia: производителят на полупроводници започва второто тримесечие, както завърши първото крайно незадоволително. 

През седмицата от 4 до 8 април компанията, известна със своите графични чипове за игри и изкуствен интелект, отбеляза спад на пазарната си капитализация от 665.1 милиарда долара на 1 април до 576.1 милиарда долара на 8 април. Както можете да видите, компанията отчете как около 89 милиарда долара пазарна стойност се стопяват за една седмица. Акциите загубиха 13.45% през този период, за да приключи на 8 април на 231.19 долара.

През новата седмица акциите на Nvidia загубиха 5.20% на Wall Street до 219.17 долара по време на сесията в понеделник, като почти 30 милиарда долара пазарна капитализация се изпари.

Като цяло технологичните компании страдат от страх от рецесия, който напоследък се е увеличил. Ако потребителите намалят разходите си дори малко, това може да има голямо отрицателно въздействие върху производителите на полупроводници и пазарът непременно ще стане нестабилен. Много вероятно е да се наблюдава намаляване на търсенето на потребителски продукти, които изискват чипове - като електроника (смартфони, компютри) и домакински уреди.

Пазарът на полупроводници е цикличен. Когато икономиката върви добре, той също постига отлични резултати, защото уверените потребители са склонни да харчат. Но когато се съмняват или се притесняват, потребителите са склонни да отлагат покупките си. В тези случаи първите засегнати разходни позиции са несъществени и неприоритетни покупки като електронни джаджи.

Производителите на полупроводници, подобно на технологичните компании, също страдат от затягането на паричната политика от Федералния резерв. Всъщност акциите на имена като Nvidia, AMD или Intel могат да бъдат засегнати от агресивно покачване на лихвените проценти. Тези повишения на лихвените проценти, предназначени за ограничаване на инфлацията, могат да бъдат удар за растежа.

Когато лихвените проценти са високи, инвестициите в технологии и полупроводници, стават твърде скъпи. По този начин това се отразява на бъдещите печалби на тези компании.

Търсенето на чипове за графична обработка отслабва, казва анализаторът на R.W. Baird Тристан Гера в бележка до клиентите на 11 април. Той твърди, че отслабеното търсене удря цените и маржовете на печалба за Nvidia, и предупреди, че компанията може да бъде изправена пред анулиране на поръчки.

Освен това има нарастващи опасения относно забавянето на потребителското търсене, изостряно от руското ембарго.

„Поръчките на чипове [също] сега са засегнати“, дори когато Nvidia продължава да изкупува капацитет за тяхното производство след повече от година притеснения за целостта на веригата за доставки по време на големия глобален недостиг на полупроводници. Това може да доведе до излишни запаси за потребителски графични процесори (GPU), което ще доведе до значително увеличение на графичните карти на пазара втора употреба.“

Графичните процесори се използват при добив на ethereum, втората по пазарна капитализация криптовалута след биткойн. Но блокчейнът на еthereum планира да промени механизма си за валидиране на транзакции през юни, което ще повлияе на търсенето на графични процесори в крипто пространството.

Гера вярва, че търсенето е спаднало в Китай, който според него представлява приблизително 25% до 30% от пазара за потребителски графични процесори. Приходите на Nvidia от игри може да са стабилни или леко да се повишат на последователна основа през второто фискално тримесечие, прогнозира той.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Вашият следващ SSD диск може да се нуждае от собствено охлаждане