Илон Мъск обяви, че Tesla ще започне да приема криптовалутата Doge за закупуването на някои стоки през уебсайта си.

Това е първият път, когато Tesla приема криптовалута като плащане, след отмяната на тази политика по-рано тази година.

През последната година Tesla навлезе дълбоко в света на криптовалутите. По-рано тази година Tesla инвестира 1.5 милиарда долара в биткойн. Малко след това автомобилният производител започна да приема криптовалутата като плащане за нови превозни средства.

По-късно главният изпълнителен директор Илон Мъск дори говори за потенциала на Tesla да започне да приема Dogecoin като плащане за своите превозни средства.

Няколко дни по-късно обаче Tesla направи крачка назад с криптоплащанията, като премахна опцията за плащане с биткойн. Компанията отбеляза загриженост относно енергийните нужди на биткойн мрежата:

„Tesla спря покупките на превозни средства с помощта на биткойн. Ние сме загрижени за бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив и транзакции на биткойн, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всяко гориво“, каза тогава компанията.

Това е притеснение, което много членове на общността на Tesla споделиха, когато Tesla за първи път обяви инвестицията си в биткойн, и мнозина бяха ядосани от факта, че компанията не е помислила за това на първо място.

По това време Tesla отбеляза, че не продават своя дял в биткойн и че планира да възобновят приема на биткойн плащания, след като мрежата покаже по-висок дял на възобновяема енергия.

По-рано това лято Мъск каза, че вярва, че Tesla ще възобнови плащането в биткойн, тъй като вижда подобрения в енергийния микс на добива на биткойн.

Tesla все още не е подновила плащането с биткойн, но Мъск обяви в Twitter днес, че Tesla ще приеме Doge за „някои стоки“ в своя онлайн магазин:

„Tesla ще направи някои стоки достъпни за купуване с Doge и ще видим как ще вървят нещата.“

Звучи така сякаш производителят на автомобили ще тества идеята, като приеме Doge като плащане, започвайки с неговия онлайн магазин, който продава облекло и аксесоари на Tesla.

Dogecoin, или Doge, е криптовалута, която е създадена като шега, сякаш за да се подиграва на манията за криптовалути. Мъск се хареса на Doge, като каза, че би било ирония, че шеговита валута се превръща в истинска валута.

Той често популяризира Doge в Twitter и някои го обвиняваха в изкуствено надуване на цената на криптовалутата.

Известно е, че цените на Doge скачат значително, когато Мъск туитва за нея, и след като той редовно говори за дигиталната валута по-рано тази година, стойността ѝ скочи до рекордно високи нива.

Сега криптовалутата има пазарна капитализация от 25 милиарда долара.

Тя загуби 40% в стойността си през последните шест месеца, но скочи с 20% тази сутрин след съобщението на Мъск, че Tesla ще я приеме като плащане.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022