В наши дни изкуственият интелект е почти навсякъде - от създаването на изображения до подобряването на търсачките. Сега изглежда, че музиката е следващата граница, тъй като ново експериментално приложение с изкуствен интелект обещава да превърне идеите ви в музика.

В блог продуктовият мениджър на Labs Кристин Им и продуктовият мениджър на Google Research Хема Маникавасагам обявиха, че записванията за MusicLM са започнали. Описано като експериментален инструмент, приложението може да трансформира текстови подсказки в музика. Например, ако напишете Soulful jazz for a dinner party, ще се получи точно това.

Концепцията не е много по-различна от начина, по който работят чатботовете на Google или Microsoft. Вие въвеждате нещо в полето и изкуственият интелект генерира резултат.

Според блога MusicLM приема текстови подсказки и предоставя две версии на дадена песен. След това потребителите могат да изслушат и двете версии и да дадат награда на тази, която звучи най-добре. Съобщава се, че това помага на модела с изкуствен интелект да подобри възможностите си за генериране на музика. По-долу можете да чуете няколко примера за това, което този инструмент е създал.

Както и при други приложения на ИИ, има опасения, че използването на такъв инструмент може да се използва за ощетяване на изпълнителите. Въпреки това Google твърди, че се опитва да превърне инструмента в "отговорна иновация", като работи с музиканти и "организира семинари, за да види как тази технология може да даде възможност на творческия процес".

Първоначално обявен през януари, всеки може да го изпробва в AI Test Kitchen в интернет, Android или iOS, но както споменахме по-рано, ще трябва да се регистрирате и да се включите в списък на чакащите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие