Търговският департамент на САЩ обяви забрана на износа на американски компании за водещия китайски производител на телекомуникационни продукти ZTE. Ембаргото е за срок от седем години и се налага заради нарушаването на санкции от страна на компанията.

През миналата година ZTE, която е един от водещите смартфон вносители в Съединените щати, се призна за виновна в съд в щата Тексас за нарушаване на санкциите срещу Иран. Китайците са искали да внесат нелегално в страната американски продукти и технологии и трябваше да платят 890 милиона долара в глоби и наказания.

В рамките на споразумението шефовете на ZTE е трябвало да уволнят четирима висши служители и да накажат още 35. Именно липсата на наказания за групата от 35 служители, които са останали на работа в компанията, е довела и до сегашното решение. По-късно обаче ZTE дори е платила бонуси на служители, които са извършили незаконните дейности, не е издала документи за порицание и е излъгала американските власти за своите практики.

Зaбpaнaтa щe имa знaчитeлeн нeгaтивeн eфeĸт въpxy бизнeca нa ZТЕ и въpxy ĸaпaцитeтa ѝ зa изгpaждaнe нa бeзжични мpeжи. Tъpгoвиятa c aĸции нa ĸoмпaниятa бe временно cпpянa в Xoнĸoнг, a цeннитe ĸнижa нa дocтaвчицитe нa ĸoмпaниятa cъщo пoнecoxa тeжъĸ yдap. Ако кризата се задълбочи, това може да постави под въпрос развитието на безжичната 5G технология на компанията.

Случващото се допълва напрежението между САЩ и Китай по отношение на търговията между двете най-големи икономики в света. Президентът Доналд Тръмп заплаши с налагането на мита на стойност 150 милиарда долара на китайски стоки за предполагаеми нарушения на правата върху интелектуалната собственост, докато Пекин обеща да отвърне със съответни мерки.

Тагове: