В съвместен проект учени от два австралийски университета и от Масачузетския технологичен институт разработиха виртуален вирус, който може да се предава между телефони, за да наподобява разпространението на коронавируса.   

Наречен Safe Blue, виртуалният вирус може да циркулира между мобилни устройства и да се размножава чрез Bluetooth. Освен това той е програмиран да отговаря на социалната дистанция и изискванията за разстояние по същия начин както реалният вирус.

Виртуалните щамове имат различни вирусни свойства като инкубационен период и ниво на инфекциозност. Когато заразят даден телефон, за определен период от време вирусите се считат за активни. Ако устройството се доближи до друго през това време, възможно е вирусът да се прехвърли на съседния апарат. По същия начин, ако телефонът е в изолация, вирусът вероятно ще бъде ограничен.

Този виртуален модел за пренос по Bluetooth потенциално може да помогне за по-точна оценка на начина, по който се предава коронавирусът. Това е така, защото за разлика от жертвите на биологичната пандемия броят на заразените от вируса устройства може да се измерва в реално време.

Safe Blue дава решение за опитите на оценка в реално време на разпространението на заразата и може да направи усилията на властите по-ефективни. Учените разработват и Android приложение за нови експерименти, както и алгоритъм за машинно обучение, който да помогне в оценката за разпространението на бъдещи вируси.

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега