Екип от учени използва изкуствен интелект (AI), за да разбере къде може да се появи следващият коронавирус. Изследователите са използвали комбинация от фундаментална биология и машинно обучение. Техният компютърен алгоритъм прогнозира много повече потенциални носители на нови вирусни щамове, отколкото са били открити преди, като тези констатации са публикувани в престижното списание Nature Communications.

Маркус Благроув, вирусолог от Университета в Ливърпул, Великобритания, който участва в проучването, обяснява:

„Искаме да знаем откъде може да дойде следващият коронавирус. Един от начините, по които се генерират, е чрез рекомбинация между два съществуващи коронавируса - така че два вируса заразяват една и съща клетка и те се рекомбинират в „дъщерен“ вирус, който би бил изцяло нов щам.“

Изследователите са успели да включат съществуващите биологични доказателства в алгоритъм - обучавайки компютър как да открива вируси и видове гостоприемници, които най-вероятно са били източник на тази рекомбинация. Първо екипът „кара“ техния алгоритъм да използва биологични модели, за да предскаже кои бозайници могат да бъдат податливи на известни коронавируси, което разкрива връзки между 411 щама коронавирус и 876 потенциални вида бозайници.

Решаващата за прогнозата стъпка е в търсенето на видове, които са в състояние да приютят няколко вируса наведнъж. Водещият изследовател д-р Мая Уордън, която също е от университета в Ливърпул, успява да използва съществуващите биологични знания, за да научи алгоритъма за търсене на модели, което направи това по-вероятно да се случи.

„Успяхме да предскажем кои видове са имали риск за това много коронавируси да ги заразят“, обяснява тя. „Или защото са много тясно свързани [с вид, за който е известно, че носи коронавирус], или защото споделят едно и също географско пространство“, казва тя.

С тази стъпка екипът стига до заключението, че много повече бозайници са потенциални носители на нови коронавируси, отколкото показват предишните наблюдения.

Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса