ZeniMax Media, която е компанията майка на Bethesda Softworks, обича да търси правата си в съда. Ново решение в делото ѝ срещу Oculus (а оттам и Facebook) присъжда 250 милиона долара за нея в спора относно интелектуалната собственост върху технологиите на едноименния шлем за виртуална реалност.

Делото възникна, след като големият гейм дизайнер Джон Кармак напусна притежаваното от Bethesda студио id Software, за да отиде в Oculus. Според бившия си работодател Кармак пътьом откраднал търговски и патентни тайни, заради което ZeniMax Media поиска обезщетение от 500 милиона долара.

Сега съдия Ед Кинкейд реши, че Oculus ще трябва да плати 200 милиона долара за нарушение на договора и след това и 50 милиона долара за нарушаване на авторските права. Освен това обаче Кинкейд отхвърли искането на ZeniMax за забрана на продажбите на шлема Oculus.

"Въз основа на силен доказателствен материал журито в този случай установи, че иновативната технология на ZeniMax е пострадала и неговата присъда отразява тази вреда", се казва в изявление на ZeniMax.

Очаквано обаче Facebook и Oculus изглеждат доволни от резултата.

"Делото на ZeniMax е дълбоко погрешно и днес съдът се съгласи. Ангажиментът ни към Oculus е непоколебим и ние ще продължим да инвестираме в изграждането на бъдещето на VR", казва вицепрезидентът и главният юрисконсулт на Facebook Пол Гревал в изявление.