Популярността и разпространението на платформи с изкуствен интелект като виртуалните асистенти и чатботовете ще ги превърне в най-търсените приложения за работа с клиенти, считат някои от водещите шефове на компании. Нещо повече, този преход ще стане съвсем скоро и до пет години тези нововъведения ще са повече от достатъчно разпространени.

Това е заключението от мащабно проучване на компанията за AI изследвания TechEmergence, която е анкетирала голям брой изпълнителни директори на компании и специалисти по изкуствен интелект.

Акцентът върху виртуалните асистенти и ботовете не е изненадващ, предвид че всички големи играчи в технологичния бизнес вече залагат на такива платформи - Apple със Siri, Amazon с Alexa, Facebook с M и Messenger, Google с Google Assistant и Microsoft с Cortana. 37 процента от анкетираните считат, че именно виртуалните асистенти и чатботовете ще са най-важната технология при работа с клиенти.

"Тези резултати показват колко важен е пазарът на изкуствен интелект и очертават предстоящите битки между основните компании", коментира TechEmergence.Виж още: Илон Мъск: Има една AI компания, която ме притеснява