Някой ден компютрите ще помагат на лекарите да диагностицират заболяванията много по-бързо, отколкото днес. Изследователи от  Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) и Harvard Medical School (HMS) са разработили начин да обучават изкуствен интелект да чете и тълкува изображения, свързани с патологията на пациенти.

Андрю Бек от BIDMC обяснява, че техният "метод се основава на дълбоко обучение", което обикновено се използва за обучение на AI за разпознаване на реч, снимки и предмети. Наскоро учените са получили шанс да докажат колко ефективна е тяхната техника по време на състезание на годишния международен симпозиум по биомедицински имиджинг, където AI е бил натоварен със задачата да открива рак на гърдата от снимки на лимфни възли.

Екипът започва да тренира „тяхната машина“, като я зарежда със стотици обозначени снимки, на които се виждат части с ракови клетки и такива на здрави хора. Използвайки този метод, AI е подобрил своята точност, като достига успех в 92 процента от времето. Изкуственият интелект все още не може да се пребори с хората, които са точни в 96 процента от времето, но 92 процента е една доста добра стойност и тази цифра със сигурност ще бъде подобрена.

Андрю Бек казва, че това, което е наистина вълнуващо, е, че когато се комбинират анализите на патолозите "с тяхното творение, резултатите показват 99.5 процента точност“.

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Създателят на Android очаква един ден да бъдем управлявани от изкуствен интелект