Популярното мобилно приложение WhatsApp възнамерява да прекрати поддръжката на редица остарели или непопулярни операционни системи до края на тази година.

Имайки предвид доминацията на Android и iOS на мобилния пазар, както и опитите на Microsoft да запази Windows 10 Mobile актуална, ръководството на WhatsApp е решило, че това са единствените три платформи, които си струва да бъдат поддържани. В резултат към края на 2016 г. ще бъде преустановено издаването на ъпдейти за WhatsApp версиите за BlackBerry (включително BlackBerry 10), Nokia S40 и Nokia Symbian S60. Освен това приложението вече няма да бъде достъпно за Android 2.1 и 2.2, както и за Windows Phone 7.1.

Новината идва в същата седмица, в която WhatsApp отпразнува своята седма годишнина и скоро след като приложението достигна един милиард активни месечни потребители.

"Когато започнахме с WhatsApp през 2008 г., мобилните устройства и тяхната употреба бяха съвсем различни. Около 70 процента от продаваните тогава смартфони бяха на BlackBerry и Nokia. Мобилните операционни системи, предлагани от Google, Apple и Microsoft, които днес съставляват 99.5 процента от всички продажби, тогава бяха с дял под 25 процента", припомня компанията.

Виж още: Samsung ще прави флаш памети от 256 GB за смартфони