Всички китайски смартфон производители повече или по-малко се възползваха от своеобразното изгнание на Huawei, но никой не го направи по-добре от Xiaomi и тази новина го потвърждава.

Според маркетинговата компания Canalys през второто тримесечие на 2021 г. Xiaomi е вторият най-голям смартфон производител в света по продажби.

Samsung все още държи първото място с 19 процента пазарен дял, но Xiaomi е съвсем близо до върха със 17 процента дял. Продажбите на Xiaomi са скочили с над 30 процента в Южна Америка, 150 процента в Африка и 50 процента в Западна Европа. Със сигурност за това помага и фактът, че средната продажна цена на бройка на модел на Xiaomi е с 40 процента по-ниска от тази на Samsung и със 75 процента по-ниска от тази на Apple. Все пак в последно време Xiaomi пусна по-високобюджетни модели и очевидно се надява да постигне повече успехи и в този пазарен сегмент.

Според Canalys оттук насетне основната цел на Xiaomi трябва да бъде да разшири продажбите на скъпия сегмент модели като Xiaomi Mi 11 Ultra, но това може да бъде проблем, тъй като Орро и Vivo имат практически същата цел и за разлика от Xiaomi те са готови да харчат повече за конвенционален маркетинг.

Ако този растеж продължи със същите темпове, Xiaomi постепенно ще изпревари Samsung и ще стане най-големият смартфон производител в света. В момента Apрle има 14 процента пазарен дял, а Орро и Vivo – по 10.

Снимка: GSM Arena

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: