Един от ISOCELL сензорите на Samsung беше първата мобилна камера, преминала бариерата от 100 МР и Xiaomi беше първата компания, която го използва. Сега Samsung се приготвя да пусне първия 200 МР сензор и Xiaomi отново се готви да бъде първата марка с него.

Според новия слух все още не е ясно кога ще се случи това, но изглежда, че се е променила марката, която първа ще го внедри в своите телефони. Това е така, защото първоначално се предполагаше, че флагманът ZTE Axon 30 ще бъде първият с новия сензор. Очаква се камерата да поддържа също 4 в 1 Pixel binning с крайна резолюция от 50 МР.

Сегашното поколение 108 МР сензори имат 2х или 3х дигитално увеличение според тяхната конфигурация. Новият 200 МР сензор трябва да постигне по-висока стойност и дори да доведе до края на Zoom модулите от среден клас. Технически сензорът ще има достатъчно висока резолюция за 16К видео, въпреки че първият чипсет, с който може да го заснеме, все още е на години напред във времето. Сегашните топ чипове не могат дори да запишат 8К в 60 кадъра в секунда.

Накрая, сензорите с висока резолюция трябва да използват по-малки пиксели, защото ще бъдат прекалено големи физически, което на свой ред означава по-дебели модули на камерата. Така например актуалният Xiaomi Mi 11 Ultra в момента има прекалено тумбеста камера.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността