След 45 години озвучаване на един от най-емблематичните герои в историята на киното, Джеймс Ърл Джоунс се сбогува с Дарт Вейдър. 91-годишният легендарен актьор наскоро каза на Disney, че „се стреми да прекрати работата си с този конкретен герой“. Това принуди компанията да се запита как изобщо да замени Джоунс? Отговорът, на който Disney в крайна сметка се спря със съгласието на актьора, включва програма с изкуствен интелект.

Ако сте гледали някой от последните сериали от вселената на Star Wars, сте чували работата на Respeecher. Това е украински стартъп, който използва архивни записи и „патентован AI алгоритъм“, за да създаде нов диалог, включващ гласовете на „изпълнители от отдавна“. В случая с Джоунс компанията работи с Lucasfilm, за да пресъздаде гласа му така, както е звучал, когато филмовата публика за първи път е чула Дарт Вейдър през 1977 г.

Според Vanity Fair Джоунс е разрешил на Disney да използва записи на гласа му и софтуера на Respeecher, за да „запази Вейдър жив“. Ветеранът от Lucasfilm Матю Ууд каза пред изданието, че Джеймс ръководи изпълнението на ситския лорд в Obi-Wan Kenobi, действайки като „доброжелателен кръстник“, но в крайна сметка изкуственият интелект е дал гласа на Вейдър в много от сцените.

Въпреки че има какво да се каже за запазването на гласа на Вейдър, решението на Disney да използва AI за това вероятно ще добави още аргументи към разногласията относно това как тази технология трябва да се използва в творческите области. Например Getty Images наскоро забрани изкуството, генерирано от AI, поради опасения за авторски права.

Снимка: Unsplash

Виж още: Getty Images забрани AI изображенията заради съмнителни авторски права