Балканджи се спуска вихрено по снежния склон, до него лети Самодива, догонва ги Воевода… Не, това не е приказка, а имената на българските сноуборд дъски на Balkan Snowboards - онези, които идват от сърцето на Балкана и са изградени от мечти. Понеже и аз карам сноуборд, ще споделя, че това може да се сравни само с едно нещо: летиш, въпреки че си още върху земята. И че този спорт или го намразваш, или се влюбваш до живот в него. Точно любовта създава Balkan - българските сноуборди с характер, които се раждат като на шега, но са тук, за да останат.

Автор: Цветомира Панчева

 

Балканджиите творци

Пламен Петров, Георги Абрашев и инж. Димитър Марков - това са имената на хората, които през 2012 година си казват като на шега: „Хайде да си направим сноуборд, не изглежда чак толкова трудно...“. Разбира се, любовта към зимните спортове е присъща на всеки един от тях. Самите те обаче признават, че изобщо не са били наясно какво точно ги чака, когато са взели решението да започнат (нещо, което е вярно за почти всяка по-голяма мечта). „Знаехме, че се захващаме с нещо, което малцина са се осмелили да опитат“, казват момчетата. Именно осмеляването обаче се оказва първата и най-важна стъпка за Balkan Snowboards, защото от него тръгва всичко. Трудностите съпътстват тримата непрекъснато, тъй като бизнесът тръгва буквално от нулата, а е нужно да му се посветят точно толкова отдадено, колкото на всяко едно спускане от стръмното надолу. Стръмният път обаче не може да ги спре. „Отказахме се от работата и сигурността, която тя дава, за да се отдадем изцяло на идеите си и да ги превърнем в реалност, без да сме обременени от грижи и проблеми извън Balkan.“

Първите дъски Balkan виждат бял свят през 2013 година и усещането е неописуемо - момчетата вече карат нещо, което са създали сами. Оттам нататък вече работата е върху усъвършенстване на технология­та и моделите, които започват да търпят тестове и промени. Balkan Snowboards стават факт!

 

Концепция и реалност

Целият цикъл по създаването на дъските Балкан се контролира от създателите на бранда. Всички процеси - от концептуалния дизайн и проектирането, през производството до тестването на готовите дъски се извършва от тях и може би именно това ги отличава и прави специални на фона на която и да е конкуренция. В Balkan Snowboards се разчита изцяло на собствените ресурси и опит, собствената прецизност. Момчетата споделят, че за тях е от най-голяма важност да гарантират съвършенство във всяка създадена от тях дъска. „Повечето сноуборд брандове аутсорсват производството си в огромни фабрики с цел по-ниска себестойност и по този начин нямат директен контрол върху качеството на своите продукти. Започваш нещо и някой от другия край на света, когото не познаваш, го довършва. Ти имаш една визия, а той- друга“, разказват те. „Не казваме, че дъските на конкурентите ни са некачествени, но по този начин се къса връзката между дизайна и производството, а това води до нежелани резултати.“

Любимата им част от производствения цикъл, разбира се, е тестването. Карат винаги, когато условията го позволяват, и всяко каране само по себе си е тест за възможностите и издръжливостта на дъските, изпипването на малките детайли, по които винаги има какво още да се свърши.

 

 

 

Сътворение

Balkan Snowboards се произвеждат в Симеоново, където си имат собствена производствена база, търпяща непрекъснати усъвършенствания, но даваща всичко, от което дъските имат нужда. „Произвеждаме основно през лятото, когато денят е дълъг, а времето е топло и приятно за работа“, казват момчетата. Машините, с които работят, са смесица от такива, създадени от самите тях, и други, които са си набавили изключително трудно през годините. А тръпката в сърцето след дългото производствено лято, когато за пръв път дъската стъпва на сняг, е огромна. Технологията на дъските е т.нар. „сандвич“ - множество слоеве, слепени помежду си.  Основните съставки са дървесина от топола, армировка от фибростъкло, кевлар и въглеродни нишки, както и кантове от въглеродна стомана. Имат и две допълнителни технологии - x-flex system, която дава повече гъвкавост в средата на борда; и vandal traction, която прави дъската по-стабилна дори на лед.

Продуктите на Balkan са наистина от Балкана с всяка своя частица - дори имената им носят огромен заряд и послание. „Всяка дъска има свой собствен характер, обвързан със стила на каране, за който е създадена. Избрахме типично български имена, които ясно да изразяват характер. Ние гордо заявяваме, че дъските ни идват от сърцето на Балкана и борбения балкански дух е здраво вкоренен в тях още от деня на зараждането им. Всичко това изразяваме чрез типично български думи, които говорят сами за себе си.“

Към момента брандът предлага един дамски модел - „Самодива“, и три мъжки - „Партизан“, „Воевода“ и „Балканджи“. „Самодива“ и „Балканджи“ са All-mountain Freestyle дъски, подходящи за почти всякакви условия, включително (и най-вече) пудра, „Партизан“ е Freestyle дъска за учене на нови трикове и каране на уреди за най-запалените бордисти, а „Воевода“ е All-mountain Freeride дъска, подходяща за агресивно каране, с висока скорост, по писти и улеи. За създаването на графиките по дъските разчитат на собственото си вдъхновение. „Те са плод на групово творчество, което е част от затворения цикъл на производство - въпреки че се опитахме да работим с различни дизайнери, но те трудно възприемат идеите ни, а така се нарушава хармонията при създаването на дъските.“ Така всяка дъска е истински тяхна - от идеята до изпълнението, - преди да стане собственост на човека, който ще я поведе надолу по пистите.

 

 

 

Доверие в снега

Всеки сноубордист, който тръгва надолу по стръмното, знае колко е важно да има доверие на дъската си в снега, когато планината е огромна зад гърба ти, бузите ти са замръзнали и всеки изминат метър е различен от предишния (защото на пистата има и такива дни). Първите клиенти, доверили се на Balkan Snowboards (можете да разгледате дъските тук), са техните приятели. „Без тях брандът нямаше да е това, което е сега. Това са хората, които са се уверили в безкомпромисното качество на нашите дъски още от самото начало“, разказват създателите. С годините, започват да се появяват и хората от „тяхната кръвна група“, които стават собственици на дъска Balkan. „Доверяват ни се хората с приключенски характер, които са готови да опитат нещо ново и некомерсиално.“ Няма нещо, което дъските Balkan да не могат да осигурят на желаещите да опитат с тях - избралите бранда се гордеят, че са част от тази общност, и са готови да изразяват себе си по един различен начин. Точно каквито са и дъските.

 

 

... и не се страхувай от провал!

Без ходене рядко се появява пътека - това сякаш е мотото на повечето успели хора. Когато все пак питам какво биха посъветвали младите предприемачи, които искат да реализират нещо свое, момчетата ми отговарят, че „напоследък повече се говори за виртуални фондове, финансиране и бизнес ангели - и покрай всичко това сякаш забравяме накъде сме се запътили. Някак се размива истинската идея за правене на бизнес. А всичко е толкова просто: отдай се на идеи­те си и не се страхувай от провал. Не мисли за пари, те сами ще се появат в точния момент, когато най-малко ги очакваш.“ Благодарността обаче я има и тя е насочена най-вече към „всички горди собственици на дъски Балкан, които напук на всичко се довериха на един нечуван преди това бранд“. Усъвършенстването им, дружно признават, идва точно заради тях. А вдъхновението идва и от успехите и философията на всички смели и предприемчиви българи, подкрепящи се взаимно.
Точно като тези, стоящи зад Balkan.

Прочетете и това: GoPro ще представи нови екшън камери, включително HERO 6, през 2017 година

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Social

Uber е прикрила кибератака от 2016 година, която е засегнала 57 милиона клиенти и шофьори

4 | Преди 19 ч.