Много често хората, които създават великите филмови заглавия за нас са главните актьори, режисьорът, евентуално сценаристът и композиторът. На практика обаче един голям филм се прави от много повече хора, а някои ключови моменти в него се дължат на често неизвестни за нас имена, намерили място в „досадните надписи в края на филма“.

 

Такъв е и случаят с Ралф Маккуори (Ralph McQuarrie). Този неизвестен за нас човек, всъщност е до голяма степен родител на визията на велики филми, като: 


„Междузвездни войни“, „Близки срещи от третия вид“, „Извънземното“, „Индиана Джоунс“. Неговата професия е Production Illustrator (художник на продукцията). Или казано по-ясно, това е човекът предварително рисуващ и оформящ сцените, коитослед това режисьорът следва – като визия, герои и кадри. Знаменитата маска на Дарт Вейдър например е тотално измислена от Маккуори. В книгата на Лукас по която той снима филма си, тъмният лорд е описан като „висок човек в тъмни дрехи“. Художникът обаче стига до извода, че пътешественик в космическия вакуум би трябвало да има устройство за дишане. И така се появява маската.

Работата на Маккуори за „Междузвездни войни“ на практика създава един цял нов свят в който героите живеят, а събитията ги заобикалят. Кадрите, които виждате са нарисувани от него далеч преди Джордж Лукас изобщо да си ги представи. А те изглеждат 1:1 като във филма, нали? Вижте всички снимки от галерията тук.

 

Ралф Маккуори почина на 82 годишна възраст на 3-ти март тази година.

 

 

 

Тагове: