Присъствието на хората на планетата се оказва пагубно за нея. В това се уверяваме все повече през последните години. Ние замърсяваме природата всяка секунда, като дейностите ни в тази насока многократно превишават тези, които се стремят да отстранят нанасяните от нас щети на околната среда. В резултат на това местата, които остават девствени и недокоснати от мръсната ръка на индустрията, стават все по-малко и по-малко. Това се отнася и до водоемите - изворът на живота, който ние непрекъснато задръстваме с мръсотия. Тук сме подбрали десет от най-чистите водоеми в света, които, на фона на други "късчета" от планетата, изглеждат повече от райски. Вижте ги и вие!

 

Малдивите

 

 

Безспорно едно от най-красивите кътчета на Земята и символ на лукс, максимален релакс, лазурни води, невероятни приключения. Малдивите са мечтано място за почивка на туристи от цял свят. Причината тук да се събират толкова хора, разбира се, е съчетанието на слънце, море и прекрасни острови. Водата е толкова прозрачна, че намирайки се в лодката, може да разглеждате най-спокойно дъното, както и морските обитатели наоколо. Пясъкът е ослепително бял и отразява светлината по начин, който кара всичко да блести.

 

Австралия

 

 

Водите на повечето места в Австралия все още са кристално чисти. Като това местенце в тази прекрасна пещера с червени скали, която предлага идеално бистра вода. Спокойната повърхност на езерцето е нарушавана само от малките вълнички, идващи откъм миниатюрното водопадче, което виждате на заден фон на снимката.

Five Flower Lake, Китай

 

 

Тези кристални води са на езерото Five Flower в долината Цзючжайгоу на северната китайска провинция Съчуан. Езерото се слави със своето дъно, на което се разпростира "килим" от древни дървета, покрити от слой прозрачна вода. Това всъщност е един от най-чистите естествени водоеми, известни на човека досега. 

 

Сардиния

 

 

Това е друга популярна туристическа дестинация, която дори няма нужда да бъде описвана - фотографията е достатъчно красноречива сама по себе си. Но все пак ще кажем няколко думи. Това е вторият по големина остров в Средиземно море. Тук може да откриете не само прекрасни плажове и чисти води, но и редки видове животни и риби. Например - средиземноморски тюлен монах, магаре албинос, муфлон.

 

Crater Lake, Орегон

 

 

Това езеро се е формирало след изригването на вулкана Mount Mazama, регистрирано преди 7.5 хиляди години. Водоемът е чудесен пример за това как трябва да изглеждат едни кристално чисти води. Дъното на езерото се вижда достатъчно ясно дори на голяма дълбочина.

Piccaninnie Ponds, Австралия

 

 

И отново отиваме в Австралия. За разлика от други места в нашия списък, това езеро, което е и със статут на природен резерват, е един все още неоткрит скъпоценен камък. Тук гмуркането в бистрите води става само със специално разрешително. За сметка на това пък жадните за прекрасни гледки очи могат да се наслаждават на природата целодневно и без позволение.

 

Езерото Mashu, Япония

 

 

Официално това е едно от най-чистите езера на планетата. Първоначално на водоема е било дадено друго название - Lake Mashin, което в превод означава "Езеро на дявола". По-късно обаче е прекръстено на Mashu. Прозрачността на водата тук е измерена, че достига до дълбочина 41.6 метра. С този резултат Mashu е претендент дори за най-чистото езеро на света.

 

Sheosar Lake, Пакистан

 

 

Разположено в северната част на Пакистан, това естествено езеро е толкова съвършено, че предизвиква всеобщо изумление. Заобиколено от прекрасни планини и гори, животни, разхождащи се по бреговете на водоема, бистри води - истинска идилия, благодарение на която езерото е едно от най-живописните в света.

 

Езерото Peyto, Канада

 

 

Вижте го само как изглежда отвисоко - синьо и прекрасно с тюркоазен цвят. На фотографията изглежда, сякаш цветът му е умишлено променен с компютърна програма като Photshop например. Цветът обаче е напълно естествен и се дължи на вливащите се през лятото води със скално брашно от разтопените глетчери наоколо.

 

Канкун, Мексико

 

 

Чистите води край бреговете на екзотичния мексикански град Канкун могат да бъдат оценени най-вече от въздушна снимка като тази. Дори от тази височина подводните камъни в морските води са ясно видими. Невероятна синева!