Когато става въпрос за трафик на наркотици, в по-голяма част от представите ни се прожектират картини за изоставени рушащи се сгради, тенти и палатки, разпънати в средата на калната джунгла и много хора със залепнали ризи за гърбовете си.  
Босовете обаче за пореден път ни доказват, че въобще не знаем нищичко за тях.  
В съвместна операция между колумбийските власти и Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) е задържана електрическа подводница за пренасяне на наркотици, чийто пълен капацитет, измерен в кокаин, възлиза на шест тона или 120 милиона долара. 
Специалисти предполагат, че цената на подобно плавателно средство възлиза на около 1.5 милиона долара. В самата си същност то е по-скоро нископрофилен кораб, понеже функционира под вода, а тази конкретно е имала опциите да се гмурка в дълбините за кратки периоди от време, но не и за постоянно, както е при военните подводници. Това, което я отличава от останалите кораби, превозващи наркотици, е именно капацитетът й - обикновено лимитът е около 1.6 тона кокаин, възлизащ на около 30 милиона долара продажна цена.  

Тя също така разполага с приспособление за издърпване, което предполага, че е щяла да се приближи максимално до пристанище, откъдето друг кораб да я издърпа незабележимо. Веднъж разтоварена, нейната съдба по всяка вероятност е щяла да бъде дъното на океана, където се намират много нейни “роднини”. Трафикантите определено не се интересуват от рециклиране и екологично съобразна устойчивост на бизнеса си, но поне не е ядрена подводница.  
Тя се е придвижвала благодарение на два електрически моторa и десет тона батерии, които са щели да й осигурят около 60 км преход. Всъщност цифрата не е голяма, но пък себестойността й би се изплатила многократно с едно успешно пътуване. 
Електрическата подводница е била “уловена” в началото на ноември и е “повлякла към дъното” (или поне към ареста) 11 лица, включително и своя дизайнер.  

Снимки: Armada de Colombia; shutterstock

Виж още: Братът на Пабло Ескобар пусна гъвкав и непробиваем смартфон