Ако човек се вгледа внимателно в плановете за електрически автомобили на производителите, една тенденция се набива на очи. Напоследък биват обявявани страшно много пикапи. За какво говоря?

Най-скорошната премиера бе по-рано тази седмица. General Motors показаха как ще изглежда първият изцяло електрически Hummer. Забележете, последният представител от серията дебютира през 2010. Новият ще е по улиците най-рано през есента на 2021, а цената му започва от $112 595. Няма как да не споменем и гръмкото шоу, на което бе представен Tesla Cybertruck, преди около година. И макар усещането да е сякаш това събитие беше вчера, всъщност още дори не е отворила врати фабриката в Тексас, където ще се произвежда пикапът. Първата партида се очаква да е готова в края на следващата година.

Някои от подобните машини, които очакваме, са Rivian R1T, който след няколко забавяния най-после би трябвало да е готов следващия юни; Lordstown Endurance, който е насрочен за 2021; Bollinger B2 също най-вероятно ще излезе догодина; Ford F-150 EV (средата на 2022); Nikola Badger също попада в тази категория, ако компанията успее да разреши проблемите си с ръководството.

Това не е случайно. Както може би някои вече знаят, едни от най-продаваните автомобили в САЩ са тези от F серията на Ford. Определено изглежда сякаш стратегията е да бъде спечелена тази целева група с надеждата, че всички останали ще я последват. Проблемът е, че не е ясно кои точно са тези хора. Едва ли много от собствениците на стандартни пикапи са се замисляли, че в живота им липсва един електрически двигател. Това едва ли е най-загрижената за озоновите дупки демография. В същото време електрическият Hummer трудно би спечелил еко активистите. Има достатъчно други по-евтини и по-компактни електрически предложения на пазара.

В случая на General Motors изглежда, че те се целят в авантюристите. Или поне хората, които искат да изглеждат като такива. Новият Hummer е пълен с куп интересни екстри. Това включва crab walk режим, който представлява диагонално шофиране (шантаво, знам), а много от графиките по таблото всъщност са дело на Epic Games, поне откъм дизайн. За първи път ще бъдат използвани Ultium батериите на компанията, които имат обсег от 536 километра. Времето за развиване на скорост от 0 до 100 км/ч е само 3 секунди. Мисълта ми е, че тази машина не е направена само за хора, които търсят такъв формат автомобил.

Пазар за Hummer, Cybertruck, Ford F-150 EV и всички останали ще има. Те са бързи и мощни, а заради по-малкото си движещи се части, би трябвало поддръжката да е по-евтина. Електрическите пикапи ще са по-скъпи в началото, но има предпоставки да ни спестят повече пари с времето, например от зареждане. Внезапната поява на толкова много подобни предложения не е случайна. Пикапите са по-големи, по-широки коли, които правят пътуването с повече пътници и повече багаж по-комфортно. Тези екстри помагат донякъде да бъде замаскирана (ако не оправдана) високата начална цена.

Снимка: GMC

Вижте още: Новият е-Hummer е най-могъщият по рода си в света (ВИДЕО)