Днес, на пресконференция, от Министерството на вътрешните работи обявиха, че стартират партньорска програма с Facebook, която ще въведе в България системата „AMBER Alert – изчезнало дете“. Специалният спешен сигнал се издава в случаите на изчезнали или отвлечени деца при опасност за здравето и живота им. Това е система, свързана с Facebook, която позволява органите на реда да издават сигнални съобщения с актуална снимка и информация за изчезналото дете към потребители, намиращи се в областта на издирване. Потребителите на Facebook от този регион ще получат сигнала само, ако са включили опцията за местоположение на устройството, на което използват социалната мрежа.

Сигналното съобщение, което ще се разпространява в случаи на спешност, изглежда като обикновена публикация, но ще даде възможност информацията за изчезналото дете да се разпространи бързо чрез споделяне така, че да достигне до максимален брой хора. Очаква се Facebook да бъде ефективен инструмент за намиране на децата благодарение на потребителите си, които вече са над 2 милиарда. Емили Вачер, директор „Доверие и безопасност“ във Facebook каза, че в случай на изчезнало дете „най-ефикасното действие е да разпространим нужната информация до обществото колкото се може по-бързо“.

Партньорската инициатива между ГДБОП-МВР и Facebook е изключително ценна и от значение за предпазване и защитаване на децата от посегателство. За това увери и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, който сподели, че сътрудничеството е едно от много направления, целящи да предпазят децата в България. България пък е едва петнадесетата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете“.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Samsung пренаписва историята с чудовищен 219-инчов телевизор

500 | 15.01.2019
Още от Social

Apple открадна дизайнера Андрю Ким от Tesla

12 | 18.12.2018